Raad van State wil snel einde aan jaren durende WOB-procedure over Lelystad Airport

22-03-2023 13:52

De Raad van State lijkt klaar te zijn met de WOB-procedure over stikstofberekeningen voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Volgens de ongedurige raadsvoorzitter is er sprake van misverstanden tussen de stichting HoogOverijssel en de minister van LNV. Maar die misverstanden zitten toch wel aan de kant van de minister, zo bleek dinsdag tijdens een zitting bij de Raad in Den Haag.

HoogOverijssel wil aantonen dat bij de stikstofberekening voor de uitbreiding van het vliegveld is gemanipuleerd met cijfers. Want volgens de stichting kan het gewoon niet kloppen dat de uitbreiding van het vliegveld tot 45.000 vluchten per jaar nauwelijks natuurschade zou opleveren. Zelfs zo weinig schade dat niet eens een natuurvergunning nodig was, maar een melding al voldoende.

 

De uitbreiding van het vliegveld gaat in (Noordwest-)Overijssel veel overlast opleveren van laagvliegende vliegtuigen. Daar ontstond ook het verzet tegen de uitbreiding die uitmondde in de oprichting van HoogOverijssel door Dalfsenaar Leon Adegeest. Als deskundig rekenaar zag hij dat de stikstofberekeningen voor de uitbreiding niet konden kloppen.

 

Via een WOB-procedure werd gevraagd om informatie over de berekeningen van de stikstofruimte voor Lelystad Airport. Vervolgens begon een jaren durend gevecht met het ministerie waarbij of verkeerde gegevens werden vrijgegeven of werd verteld dat de gevraagde gegevens niet bestaan.

 

Strafzaak

Als die gegevens niet bestaan, dan kan het vliegveld ook niet uitbreiden, aldus de advocate van HoogOverijssel. Dat kan namelijk alleen als daar stikstofruimte voor is. Zonder die gegevens mocht Lelystad Airport de gewenste uitbreiding nooit regelen met het ministerie. Volgens het ministerie is de uitbreiding wel terecht met een melding geregeld. Maar de huidige minister Van der Wal heeft intussen die melding ongedaan gemaakt. De advocate van de stichting vindt dat Lelystad Airport heeft gesjoemeld met de berekeningen en verdoezeld dat de uitbreiding veel natuurschade veroorzaakt. Maar de melding kan niet bij de bestuursrechter worden aangevochten. Daarvoor moet een strafprocedure worden gestart waarin moet worden aangetoond dat er inderdaad is gesjoemeld met de cijfers. HoogOverijssel probeert met de WOB-procedure bij de Raad daarvoor bewijzen te krijgen. Het Openbaar Ministerie is inmiddels een onderzoek begonnen naar mogelijk strafbare feiten.

 

Een woordvoerder van LNV meldde dinsdag bij de Raad dat HoogOverijssel zo snel mogelijk de gevraagde gegevens krijgt. Overigens waren die volgens de woordvoerder al eerder naar de stichting gestuurd. Maar woordvoerders van de stichting ontkennen dat die zijn ontvangen.

 

De Raad oordeelt binnen enkele maanden of het ministerie heeft gedaan wat het kon doen.

 

Bron : Flevo Post

[ ... ]