Ramprapport vuurwerkramp Enschede nog niet naar Onderzoeksraad

24-01-2019 13:49

DEN HAAG - De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) gaat nog niet aan de slag met het ramprapport van klokkenluider Paul van Buitenen over de vuurwerkramp in Enschede. De SP,  SGP en 50Plus willen dat de OVV het rapport gaat beoordelen.

 

Daar is in principe een meerderheid voor de vaste kamercommissie voor Veiligheid & Justitie, al sputteren VVD en D66 gisteren fel tegen. Er is nu een pas op de plaats gemaakt. Besloten is dat de SP een onderzoeksvoorstel voor de OVV gaat opstellen. Daarna wordt er opnieuw in de commissie over gestemd.

 

Volgens het rapport van Bredanaar Paul van Buitenen is er in het onderzoek naar de ramp in Enschede structureel gemanipuleerd door justitie. Met het doel dat de overheid vrijuit zou gaan en de schuld bij het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks kwam te liggen, of een brandstichter. De SP, SGP en 50Plus willen dat de onderzoeksraad kijkt of hij een punt heeft en er wellicht nieuw onderzoek nodig is naar de ramp van 13 mei 2000.

 

Openbaar

VVD en D66 vinden dat het rapport van Van Buitenen eerst maar eens openbaar moet worden, voordat het naar de OVV kan. Tot nu toe is het alleen vertrouwelijk in het bezit van kamerleden. Van Buitenen wil het niet openbaar maken, omdat zijn rapport vol staat met namen en bang is voor een proces voor smaad en laster.

 

Bron: Journalist Lucien Baard Tubantia.NL

 

https://www.tubantia.nl/enschede-e-o/ramprapport-vuurwerkramp-enschede-nog-niet-naar-onderzoeksraad~a717b603/