Roemeense Kövesi wordt hoofd van Europees OM

23-09-2019 13:51

De Roemeense Laura Codruta Kövesi heeft groen licht gekregen de eerste baas van het Europese Openbaar Ministerie (EOM) te worden. Donderdag ging een meerderheid van regeringsleiders van de lidstaten akkoord met haar benoeming, die al gesteund wordt door het Europees Parlement. Dit tot woede van de Roemeense regering, die de corruptiejager Kövesi wilde blokkeren en een spreekverbod oplegde.

 

De officiële stemming in de Europese Raad vindt komende week plaats. Kövesi vergaart daarin meer stemmen dan haar Franse kandidaat, aangezien de Franse regering heeft besloten de Roemeense in plaats van landgenoot Jean-Francois Bohnert te steunen. Voor die ommezwaai bevond de benoeming van de EOM-chef zich in een Brusselse impasse, omdat de Raad en het Parlement het niet eens konden worden.

 

Tot de door schandalen geteisterde Roemeense regering haar vorig jaar ontsloeg, was Kövesi daar de hoogste anti-corruptieaanklager en vervolgde zij met succes enkele politici. Tegen persbureau Reuters zei ze dat ze hoopt „dat dit de Roemeense rechterlijke macht motiveert in de strijd tegen corruptie, de verdediging van de onafhankelijke rechtsspraak en de weerstand tegen mogelijke druk en pesterijen”.

 

Het EOM moet eind 2020 in Luxemburg beginnen met het vervolgen van corruptie, belastingfraude en gesjoemel met EU-fondsen in 22 lidstaten. Aanklager Kovesi heeft veel vijanden De officiële stemming in de raad vindt komende week plaats.

 

Bron : BijzonderStrafrecht.NL

https://www.bijzonderstrafrecht.nl/home/roemeense-kvesi-wordt-hoofd-van-europees-om

 

 

=================================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 23 september 2019