SIDN luidt noodklok over DNSSEC-beveiliging Nederlandse domeinnamen
Het is slecht gesteld met de DNSSEC-beveiliging van Nederlandse domeinnamen. Dat concludeert SIDN, de beheerder van het .nl-domein, in een vandaag gepresenteerd rapport. De DNSSEC-inventarisatie 2017 biedt inzicht in de stand van zaken rondom de DNSSEC-beveiliging op domeinnamen die belangrijk zijn voor Nederland. Op dit moment is 46% van alle .nl-domeinen voorzien van een digitale handtekening. Vooral in de bankensector (6%) en bij de ISP’s (22%) blijft de beveiliging van domeinnamen met DNSSEC achter. Overheden hebben daarentegen in de afgelopen drie jaar een grote stap gemaakt.
DNSSEC is de cryptografische beveiliging van domeinnaam-informatie. Hiermee wordt de ‘bewegwijzering’ van het internet veiliger en betrouwbaarder. Bezoekers van domeinnamen die beveiligd zijn met DNSSEC, zijn beter beschermd tegen omleiding naar valse IP-adressen. Als een domeinnaam niet met deze beveiliging is uitgerust, bestaat de kans dat gebruikers zonder dat ze het weten worden omgeleid naar een namaakwebsite waar valse informatie wordt gepubliceerd. Daarnaast vormt DNSSEC de basis voor nieuwe toepassingen, zoals het veiliger maken van e-mail en het eenvoudig delen van cryptografische sleutels om internetcommunicatie te beveiligen.
Tweede Kamerverkiezingen 2017
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 heeft SIDN ook de domeinnamen van de politieke partijen, voorlichtingssites en wetenschappelijke bureaus meegenomen in de inventarisatie. Ruim de helft (54%) van de 74 onderzochte domeinen heeft de DNSSEC-beveiliging niet op orde.
Flinke verbetering overheden
Uit een eerdere inventarisatie in 2014 bleek met name dat de financiële dienstverleners, beursgenoteerde ondernemingen, overheidsorganisaties en internetproviders nog een grote achterstand hadden ten opzichte van de overige onderzochte domeinen. In de tussentijd is het aantal ondertekende domeinnamen in deze sectoren weliswaar gegroeid, maar nog steeds minder dan in de overige domeinen. Overheden zijn de uitzondering op de regel en doen het een stuk beter vergeleken met drie jaar geleden. Zij staan met een aandeel van 59% ondertekende domeinnamen in de top drie van de ranglijst, terwijl in 2014 nog slechts 11% van de overheid-websites beveiligd was.
“Banken zouden de belangrijkste gebruikers moeten zijn van DNSSEC-beveiliging, maar zij scoren voor de tweede keer op rij het slechtst van alle onderzochte domeinnamen. Met het sluiten van de fysieke bankkantoren en het verminderen van het aantal pinautomaten wordt de online voordeur van de banken steeds belangrijker. Bovendien hebben zij van alle bedrijven het meeste last van phishing en spoofing, iets waar DNSSEC in combinatie met DKIM en DMARC bescherming tegen kan bieden”, aldus Roelof Meijer, algemeen directeur SIDN.
Positie DNSSEC verbeterd
In de afgelopen 2 jaar zijn er verschillende nieuwe veiligheidstoepassingen bovenop de DNSSEC-infrastructuur geïmplementeerd. Hiermee is de positie van DNSSEC veranderd van een technologie-gedreven kostenpost naar een enabler voor belangrijke beveiligingstoepassingen die phishing, spamming, spoofing en andere e-mail malware tegengaat.
Tevens zijn de problemen rondom het veilig verhuizen van domeinnamen recent opgelost. SIDN heeft een techniek ontwikkeld waarmee registrars wereldwijd op dezelfde, uniforme wijze via EPP (Extensible Provisioning Protocol) domeinnamen veilig kunnen verhuizen. Deze techniek is vorige week officieel tot wereldwijde standaard uitgeroepen door de Internet Engineering Task Force (IETF).
“Op basis van deze ontwikkelingen zijn wij ervan overtuigd dat er geen argumenten meer zijn om DNSSEC-beveiliging niet te implementeren”, aldus Meijer. “Wij zijn van mening dat vooral de grote internet service providers nu aan zet zijn. De handtekeningen van domeinnamen moeten immers ook ergens worden gecontroleerd en dat is een taak voor deze partijen. XS4ALL heeft eind vorig jaar een belangrijke stap gezet door als eerste landelijke internetprovider DNSSEC te gaan valideren.”
Voor de DNSSEC-inventarisatie 2017 heeft SIDN ruim 7.000 domeinnamen laten controleren in vier overkoepelende sectoren: financiële dienstverlening, publieke sector, internet- en telecombedrijven en bedrijfsleven. Hierbij is gebruikgemaakt van de DNSSEC Portfolio Checker van SIDN labs.