Dossier Toevoegingen // Sociaal advocaten mogen paralegals inzetten bij toevoegingszaken.

08-07-2020 13:09

Vanaf 1 januari 2021 kan de sociale advocatuur paralegals inzetten bij het verlenen van rechtsbijstand. Dit mag alleen na overleg met de cliënt en op een afgebakend terrein. Ook mogen paralegals enkel hun werk verrichten onder de hoede van een advocaat.

 

Sociaal advocaten kunnen per 1 januari 2021 paralegals inzetten bij het verlenen van rechtsbijstand, zo maakte de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) gisteren bekend op zijn website. Voorheen was het inzetten van paralegals alleen toegestaan in de betalende praktijk volgens Gedragsregel 13 van de NOvA. Per 1 januari mag dit dus ook in de toevoegingspraktijk omdat de RvR de inschrijvingsvoorwaarden gaat veranderen. Ook dit zal echter enkel mogen binnen de kaders van Gedragsregel 13. Concreet houdt dit in dat de paralegals alleen kunnen worden ingezet op een afgebakend terrein en in samenspraak met de cliënt. Verder moet een paralegal altijd zijn of haar werk verrichten onder de verantwoordelijkheid van een advocaat, en kunnen zij zich niet onder eigen naam inschrijven bij de RvR.

 

De RvR hoopt met de mogelijkheid tot inzetten van paralegals binnen de toevoegingspraktijk ‘de advocatuur meer mogelijkheden [te] geven om de bedrijfsvoering naar eigen inzicht efficiënt in te richten.’ De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) geeft te kennen hier positief tegenover te staan, maar verwacht dat de inzet van paralegals pas gaat werken in het stelsel van de gefinancierde rechtsbijstand zodra het perspectief voor sociaal advocaten beter is. Zo denkt de NOvA dat ‘zonder herijking van de vergoedingen per zaak’ de inzet van een paralegal voor veel kantoren niet haalbaar is. De NOvA laat dan ook weten te blijven aandringen op de uitvoering van scenario één van het rapport Van der Meer; dat pleit voor een verhoging van die vergoedingen.

 

Bron : Advocatie.NL

https://www.advocatie.nl/nieuws/sociaal-advocaten-mogen-paralegals-inzetten-bij-toevoegingszaken/