Tuchtrechter: grove fouten bij ontslag Renkumse ambtenaar

27-01-2020 08:07

Er zijn forse fouten gemaakt bij het ontslag van een Renkumse ambtenaar in 2016. Dat oordeelde het Hof van Discipline, de tuchtrechter die klachtzaken over advocaten in hoger beroep behandelt, eind vorig jaar.

 

De ambtenaar, die al 41 jaar in dienst was van de gemeente Renkum, werd ontslagen op basis van een onderzoek van Capra Advocaten.

 

Het probleem: zij was helemaal niet ingelicht over dat onderzoek. Bovendien heeft de ambtenaar niet de kans gehad om haar kant van het verhaal te brengen, of mensen voor te dragen die in het onderzoek over haar konden spreken. Dat is in strijd met de eigen richtlijnen van het advocatenkantoor.

 

Vertrouwensbreuk

De problemen begonnen in 2015, toen er een vertrouwensbreuk ontstond tussen de ambtenaar en de toenmalig gemeentesecretaris, Jeroen Steverink. De gemeente stelde naar aanleiding van het conflict een onderzoek in naar de ambtenaar. Dat werd tussen 25 april en 22 juni 2016 uitgevoerd door een advocate van Capra Advocaten. Volgens zowel de Raad als het Hof van Discipline heeft zij daarbij echter fouten gemaakt.

 

De ambtenaar werd op 1 oktober 2016 ontslagen. Zij vocht daarop haar ontslag aan bij de rechtbank in Gelderland. Die oordeelde in 2017 dat het ontslag van de ambtenaar hoofdzakelijk te wijten was aan de gemeente Renkum, niet aan haar.

 

‘Onoverbrugbaar verschil’

Gemeentesecretaris Steverink, zo valt in het vonnis te lezen, heeft de ambtenaar geen verbetertraject gegeven. Ook zijn er geen beoordelingsgesprekken of functioneringsgesprekken geweest voordat hij tot actie over ging. Tijdens de viering van haar veertigjarig jubileum in augustus 2015 werd de ambtenaar nog geprezen.

 

Op 22 oktober 2015 werd de ambtenaar met buitengewoon verlof gestuurd. Steverink had haar twee weken daarvoor echter al laten weten niet met haar verder te willen. Bovendien werd op 20 oktober 2015 reeds intern bekend gemaakt dat de ambtenaar de organisatie zou verlaten wegens een ‘onoverbrugbaar verschil’.

 

Gemeente Renkum zwijgt

Ondanks de uitspraken van zowel de rechtbank als de Raad van Beroep, waar ze na het vonnis bezwaar indiende, kon de ambtenaar niet terug naar haar oude functie. De relatie met de gemeentesecretaris zou daarvoor te verstoord zijn.

 

De gemeente Renkum heeft in de periode dat de zaak speelde ruim 1 ton uitgegeven aan het advocatenbureau. De bewuste advocate komt weg met een waarschuwing, omdat dit de eerste keer is dat zij voor de tuchtrechter moest verschijnen.

 

De gemeente Renkum noch de advocate wilde reageren.

 

Bron : Algemeen Dagblad

https://www.ad.nl/arnhem/tuchtrechter-grove-fouten-bij-ontslag-renkumse-ambtenaar~aed5bc8e/