Tweede Kamer wil reactie regering op achterhouden informatie bij WOB

20-06-2022 08:50

Op initiatief van Pieter Omtzigt heeft de Tweede Kamer de regering gevraagd om voor aanstaande dinsdag een reactie te geven op het NRC-artikel waarin talloze voorbeelden worden gegeven over het achterhouden van informatie bij de WOB. De casussen zijn opgetekend uit de mond van Ben van Hoek, privacyfunctionaris bij de korpsleiding van de politie.

Laatste wijziging: 17 juni 2022, 17:20

Delen van de overheid plegen volgens Van Hoek ‘grootschalige obstructie’ om informatie maar niet openbaar te hoeven maken. Het meest kwalijke, zegt kamerlid Pieter Omtzigt tegenover Villamedia, ‘dat het allemaal ongestraft kan en het achterhouden van informatie dus gewoon geïnstitutionaliseerd is’.

 

Volgens één van Van Hoeks’ voorbeelden zou burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam een onderzoek over de handhaving van de coronaregels bewust uit de publiciteit hebbeb gehouden, omdat de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 eraan kwamen.

 

Ook stelt Van Hoek dat er bij politie-eenheden weerstand was tegen het openbaar maken van documenten: ‘Dat kwam soms omdat ze niet wilden dat bepaalde zaken naar buiten kwamen, maar in verreweg de meeste gevallen omdat ze opzagen tegen het werk dat het opzoeken van documenten met zich meebrengt.’

De Kamercommissie van binnenlandse zaken wil dat de regering dinsdag op alle afzonderlijke onderdelen in het artikel reageert.

 

Bron :

https://www.villamedia.nl/artikel/kamer-wil-reactie-regering-op-achterhouden-informatie-bij-wob