UBO // Europees Parlement maakte vier jaar geleden een foute afweging over UBO-Register introductie.

13-01-2023 08:12

In een Interview met voorzitter van het Europees Hof van Justitie wordt ook vande uitspraak over de UBO-registers gewag gemaakt en dat de Europese wetgever (E.P) vier jaar geleden een foute afweging maake.

 

(…) in 2018 heeft de Europese wetgever (het Europees Parlement en de Raad van Ministers, nvdr) besloten dat het algemene publiek zonder beperking toegang moet krijgen tot de registers. Het Hof heeft nu geoordeeld dat de Europese wetgever vier jaar geleden een foute afweging heeft gemaakt tussen het grondrecht op informatie enerzijds en het grondrecht op privacybescherming anderzijds. (…)

 

‘Het Hof hanteert de aanname dat we niet zomaar iedereen bij voorbaat verdacht mogen maken. Meer dan 99 procent van de uiteindelijk begunstigden in de UBO-registers zijn geen schurken, maar eerlijke ondernemers die de economie laten draaien, werkgelegenheid creëren en de welvaartsstaat ondersteunen. Vergeet niet dat zulke registers allemaal digitaal zijn, met zoekfuncties waarmee je het hele vermogen van pakweg je buurvrouw of schoonvader in enkele clicks in kaart kunt brengen. De inmenging in de privacy vinden we niet proportioneel.’

 

Trouwens: met ons UBO-arrest hebben we niet het laatste woord. De kous is daarmee helemaal niet af. Op voorstel van de Europese Commissie kan de Europese wetgever nu wél een afweging tussen het grondrecht op informatie en het grondrecht op privacy proberen te beargumenteren.

 

Lees het volledige interview  op het Belgische opinieblad KNACK

https://www.knack.be/nieuws/wereld/europa/koen-lenaerts-voorzitter-van-het-europees-hof-van-justitie-europa-moet-zich-helemaal-niet-voor-zijn-migratiebeleid-schamen/