Voorstel Europese rechters om samenwerking met Polen op te schorten

20-08-2018 08:24

Het bestuur van het samenwerkingsverband van Europese Raden voor de rechtspraak (ENCJ) stelt voor de Poolse Raad te schorsen als lid. Door maatregelen van de Poolse regering staat de rechtsstaat in het land zwaar onder druk. In een verklaring (encj.eu)You are leaving Rechtspraak.nl stelt het ENCJ-bestuur dat de Poolse Raad hierdoor niet meer voldoet aan de eisen die aan het lidmaatschap worden gesteld, zoals onafhankelijkheid van de uitvoerende macht. De ENCJ stemt volgende maand over het voorstel.

Grondleggers

Nu het ENCJ-bestuur geen andere mogelijkheid meer ziet dan Polen te schorsen als lid, reageert Sterk bedroeft: ‘We betreuren dat deze stap moet worden genomen. Polen is een van de grondleggers van de ENCJ en heeft enorm veel betekend voor de ontwikkeling van onafhankelijke rechtspraak binnen Europa. Dat het juist daar nu zo mis gaat doet iedereen die de rechtsstaat een warm hart toedraagt pijn.’ Om Polen te kunnen schorsen als lid moet tijdens de ENCJ-vergadering volgende maand driekwart van de aanwezigen het voorstel steunen.

 

Bron: ENCJ.EU

https://www.encj.eu/index.php/node/492

Bron: Rechtspraak.NL

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/ENCJ-voorstel-Poolse-Raad-voor-de-rechtspraak.aspx 

 

================================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 20 augustus 2018