Vuurwerkramp // Als het aan Rudi Bakker ligt, moet Enschede blijven spitten in de dossiers: ‘We krijgen niet alles’

10-01-2025 08:04

Volgens Enschede is het archief nu leeg, maar Rudi Bakker wil per se dat de kasten nogmaals op de kop gaan. De oud-directeur van S.E. Fireworks weet zeker dat de gemeente niet alle informatie prijsgeeft. Informatie die wat hem betreft cruciaal is voor eerherstel. „Dat ben ik aan de brandweermannen en hun weduwen verplicht.”

 

De vuurwerkramp in Enschede gebeurde bijna 25 jaar terug. De strafzaak tegen Bakker en zijn inmiddels overleden kompaan Willy Pater is ook flink wat jaren geleden. Maar de explosie die Roombeek in de as legde en 23 mensen het leven kostte, laat Rudi Bakker nog altijd niet los. Als ergens een detail verstopt is, dat bijdraagt om hem vrij te pleiten, duikt hij erin.

 

Een pakhuis dossiers

Met de dossiers kan de oud-directeur inmiddels een pakhuis vullen. En volgens Bakker is het einde niet in zicht. Hij is ervan overtuigd dat ergens in het Enschedese stadhuis het ultieme bewijsstuk verborgen ligt. Waaruit blijkt dat de overheid schuld heeft. Lokaal en landelijk. Omdat de regelgeving rond de opslag van (zwaar) vuurwerk destijds niet deugde.

 

Bakker claimt al jaren dat hij niet wist van de gevaren die de opslag van vuurwerk met zich meebracht. Dat er van professioneel vuurwerk in de woonwijk geen sprake was. Wie iets anders zegt, zoals de Universiteit Twente in een lijvig onderzoek, heeft ongelijk.

 

‘Wat er is, is overgedragen’

Daarom zit hij donderdagochtend opnieuw in de rechtszaal. In Zwolle dit keer. Tegenover zich vindt Bakker de juristen van de gemeente. Zij doorzochten al meerdere keren de dossierkasten van het stadhuis, om te voldoen aan Bakkers beroep op de Wet Open Overheid (WOO).

 

Hoeveel ze ook uitzoeken, het is niet genoeg. Er ontbreken stukken, meent hij. En die moeten boven tafel.

 

„Maar het is op. Er is niets meer. Wat er is, is overgedragen”, zegt de woordvoerster van de gemeente Enschede. „Mogelijk is een handvol documenten vernietigd, wat op een gegeven moment mag, maar alles wat er wel is, is aangeleverd.”

 

Die andere vuurwerkman

Het WOO-verzoek van Bakker behelsde ditmaal informatie over contacten van de gemeente met die andere grote vuurwerkman uit Enschede, Klaas Haarman. Daaruit zou duidelijk moeten worden dat er in de aanloop naar de ramp al van alles mis was met regelgeving en handhaving van die regels in de stad.

 

„Je weet niet wat je leest, als je nu al sommige stukken ziet”, zegt de oud-directeur tegen rechter Ter Haar. "Zo werden opslagruimtes bij Haarman niet beplakt met waarschuwingsstickers. Enorme dwangsommen zijn daar opgelegd. Onze stickers waren wél in orde. Altijd.

 

Niet voor zichzelf

Bakker benadrukt dat hij niet alleen voor zichzelf strijdt. Hij doet het ook voor de omgekomen brandweerlieden en hun nabestaanden. Brandweerlieden die de risico’s niet kenden, toen ze de brand op het terrein wilden blussen. Risico’s die het vuurwerkbedrijf evenmin kende, beweert hij. „Er moet meer zijn. Ik heb in het verleden al stukken in handen gehad die ik nu niet terug zie.”

 

De rechter bepaalt binnen zes weken of Enschede opnieuw de dossierkast moet omkeren

 

Bron : Lees verder bij de bron op Tubantia.NL/Enschede

https://www.tubantia.nl/enschede/als-het-aan-rudi-bakker-ligt-moet-enschede-blijven-spitten-in-de-dossiers-we-krijgen-niet-alles~a91b2f12/