Vuurwerkramp // Oud-directeur SE Fireworks doet aangifte tegen UT-professor om rapport vuurwerkramp.

20-06-2025 16:47

Rudi Bakker, de oud-directeur van SE Fireworks in Enschede, heeft aangifte gedaan tegen UT-hoogleraar René Torenvlied en drie collega’s. Volgens Bakker staan er onjuistheden in hun rapport over de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Het rapport 'Leren van twee vuurwerkrampen' verscheen in december 2023.

 

Bakker zegt dat het rapport fouten bevat over de vergunningen die hij had en dat er wordt gesuggereerd dat hij de brandweer verkeerd heeft geïnformeerd. Hij noemt het mogelijk ‘smaad en laster’, omdat zijn reputatie ermee wordt beschadigd. Ook vindt hij het kwalijk dat hij vooraf niet is gehoord. Torenvlied heeft alleen schriftelijke bronnen gebruikt en nooit contact gezocht met Bakker.

 

Dat Torenvlied de conclusies uit het rapport later heeft herhaald in presentaties, waaronder in de Tweede Kamer en in Enschede, neemt Bakker hem ook kwalijk. In februari 2024 diende Bakker een klacht in bij de Universiteit Twente. Hij vroeg om een rectificatie van het rapport, maar de universiteit wees die af.

 

Vuurwerk was volgens Bakker niet te zwaar

Eén van de belangrijkste punten uit het rapport is dat er te zwaar vuurwerk in de opslag lag, waarvoor geen vergunning zou zijn. Torenvlied stelt dat Bakker wel een vergunning had om het vuurwerk af te steken, maar niet om het op te slaan. Bakker zegt dat dit niet klopt. Volgens hem lag er alleen vuurwerk van de twee lichtste klassen in de loods, wat binnen de regels was. Pas als het vuurwerk uit de transportverpakking wordt gehaald, valt het onder een zwaardere klasse. Torenvlied zou volgens Bakker onterecht de indruk wekken dat hij iets deed wat niet mocht.

 

Gevaarsymbolen

Ook zegt het rapport dat Bakker de brandweer verkeerd zou hebben geïnformeerd over wat er in de opslag lag. Bakker ontkent dit. Hij zegt dat op de deuren van de opslagplaatsen duidelijk gevaarsymbolen hingen. Die lieten zien dat er explosiegevaar was.

Op de rampdag waarschuwde hij een brandweercommandant voor het gevaar. Brandweermensen stonden toen bovenop de loodsen te blussen. Volgens Bakker zei hij dat ze daar weg moesten. Hij kreeg toen te horen dat hij “zijn bek moest houden” en dat hij “hier niets meer te vertellen had”. Volgens hem heeft hij dus wel duidelijk gewaarschuwd, maar werd er niet naar hem geluisterd.

Voorraadadministratie SE Fireworks

In het rapport is gebruik gemaakt van bestaande onderzoeken en overheidsarchieven. Daarin ontbrak de voorraadadministratie van SE Fireworks. Die was bijgewerkt tot en met 12 mei 2000, de dag voor de ramp. Toch werd lang gedacht dat er alleen een versie tot 30 april was. De conclusie dat er te veel en te zwaar vuurwerk lag, staat ook in het rapport van Torenvlied. Bakker vindt dat deze conclusie is gebaseerd op verkeerde aannames. Hij vindt dat Torenvlied dit beeld zonder nieuw onderzoek in stand houdt.

 

Opnieuw aangifte

Bakker deed woensdag ook opnieuw aangifte tegen oud-minister Tineke Netelenbos en de huidige minister Barry Madlener. Informatie over problemen met de vuurwerkclassificatie werd volgens hem al in 1994 bekend bij het ministerie. Die informatie werd na de ramp volgens Bakker bewust stilgehouden. Daardoor werd volgens Bakker mogelijk ontlastend bewijs in zijn strafzaak achtergehouden.

Een eerdere aangifte hierover ligt al bij het Openbaar Ministerie in Breda. Maar Bakker zegt dat de hoofdofficier daar niet reageert op zijn brieven. Het OM bevestigt dat er begin dit jaar een aangifte is gedaan die te maken heeft met de vuurwerkramp. Ze verwachten deze zomer een terugkoppeling te kunnen geven.

De Universiteit Twente heeft nog niet op de aangifte gereageerd

 

Bron :RtvOost.NL

https://www.oost.nl/nieuws/3534713/oud-directeur-se-fireworks-doet-aangifte-tegen-ut-professor-om-rapport-vuurwerkramp