Welke rol speelde Nederland in de Panama Papers-affaire ? Wat is de relevantie met het UBO ?

04-04-2016 13:07

Een groot advocatenkantoor in Panama  heeft voor klanten en vennootschappen constructies opgezet op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, zogeheten belastingparadijzen. Zulks hoeft in principe niet illegaal te zijn maar de belastingparadijzen zijn door hun anonimiteit ook geschikt voor illegale praktijken, zoals bijv voor het ontduiken van belasting maar ook voor het afhandelen van omkoping.

Begin april 2016 zijn er in totaal 11,5 miljoen documenten gehackt/gelekt en de gegevens liggen op straat. 

 

Op 20 mei 2015 is door het Europese Parlement (EP) de invoering van een UBO-register ingevoerd n.a.v. de aangenomen  Vierde Witwasrichtlijn.

De bedoeling daarvan is dat eenieder die een belang heeft van 25 procent of meer in een juridische entiteit opgenomen en vermeld wordt in het zogeheten UBO-register.

 

Mede n.a.v. het bekend worden van de  op straat liggende 11,5 miljoen documenten heeft Transparency International alle wereldleiders opgeroepen om actie te ondernemen tegen het verschijnsel van geheime constructies om illegaal vermogen te verbergen. De rol van advocaten, bankiers, notarissen, praktijkvennootschappen en tussenpersonen behoren onder de loep te worden genomen.

 

In Nederland gaat het Bureau Financieel Toezicht (BFT) naar een Nederlandse advocaten/notariszaak die op de Panama Papers lijst staat kijken.  Mocht deze toezichthouder onregelmatigheden constateren dan kan de zaak worden voorgelegd aan de tuchtrechter. Echter voordat het bij een tuchtrechter komt moet eerst bij de poortwachter ( Deken van de Orde van Advocaten binnen het arrondissement) worden geklaagd. De deken is zelf ook advocaat. Het nieuwe Nederlandse College van Toezicht advocatuur (CvT) heeft geen echte bevoegdheden. De voorzitter van het CvT is de landelijke deken van de Orde en beide functies zijn verenigd in dezelfde persoon. 

 

De Panama Papers-lijst vermeld naar verluid op dit moment (4/4-2016) voor Nederland 177 bedrijven, 44 cliënten, 24 begunstigden en 240 aandeelhouders.

Volledige openbaarmaking heeft nog niet plaatsgevonden. Zie ook o.a. https://panamapapers.nl/#!het-balletje-rolt-via-nederland  

Wordt vervolgd !

 

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 4 april 2016