Een ijzersterke opinie van Ronald Plassterk. ( Klimaattafels ) Wie slaat er een modderfiguur ?

06-08-2021 15:19

Klimaatbaas Ed Nijpels uitte deze week scherpe kritiek op het kabinet, dat zou zitten slapen en een modderfiguur slaat. Het probleem, zegt Nijpels in de Volkskrant, is dat uitvoering van het Klimaatakkoord stuit op allerlei bezwaren, bijvoorbeeld van bewoners die zich kunnen beroepen op hun democratische rechten en Europese regels. Die bezwaarprocedures en inspraak vertragen de uitvoering, zegt Nijpels. Maar wie heeft er dan eigenlijk zitten slapen?

 

Wat hebben die Klimaattafels onder voorzitterschap van Nijpels dan zitten doen? Het is toch hún advies, dat Klimaatakkoord, en dan mag je toch aannemen dat in dat advies de consequenties zijn doordacht?

 

De oorzaak van de ellende zijn die Klimaattafels. Bewoners waren niet vertegenwoordigd. Het was een onderonsje van bedrijven die geld willen verdienen en milieu-organisaties die leden willen werven, en er kwam geen normaal mens in voor. Er zat kennelijk niemand aan die tafels die in de gaten had dat we bij de uitvoering van het akkoord tegen regels zouden kunnen aanlopen. Dan kan de voorzitter van die tafels nu een hoge toon aanslaan dat de regering dat had moeten voorzien, maar dat was toch juist zíjn taak?

 

De Klimaattafels hebben adviezen uitgebracht waarvan de uitvoering in strijd is met de wetten en regels, met de gewone processen van inspraak en democratie, en hebben dat er niet bij gezegd. Daar komt bij dat er veel bij nader inzien onverstandige voorstellen zijn gedaan. We lopen ze puntsgewijs langs.

 

Bezwaren

 

Het plan voor duurzame energie blijkt op dit moment voor 62 procent te bestaan uit het verbranden van biomassa. Dat was er kennelijk bij de presentatie tussendoor geglipt, want nu er serieus naar wordt gekeken stuit dat op bezwaren: bomen groeien niet zo snel aan als ze gekapt worden, oerwouden zijn meer dan alleen bomen, en ook Greenpeace en Milieudefensie, die destijds wel aan tafel zaten, zijn inmiddels fel tegen.

 

Het tweede dat er doorheen geglipt is, was dat bewoners, burgers, mensen, kennelijk niet graag hebben dat er overal enorme windmolens komen te staan, en dat die bewoners recht op inspraak hebben. Wie slaat er nu een modderfiguur als blijkt dat bewoners met succes bezwaar kunnen maken tegen plaatsing van die windmolens? Omdat ze het landschap en de horizon vervuilen, en weinig opleveren omdat je ook stroom wilt als de wind niet waait? Die bewoners kregen van de Klimaattafels te horen dat er windmolens kwamen, en dat ze van het gas af moeten.

 

Goedkeuring

 

Dat gas is er ook doorheen geglipt. Het is om te beginnen gek dat Duitsland een nieuwe pijplijn aanlegt voor gas uit Rusland. Bij onze zuiderburen zei vorige week de Groene minister van Energie, we citeren letterlijk: „Met de goedkeuring [voor bouw van twee nieuwe gascentrales in België] is het pad naar hernieuwbare energie en klimaatneutraliteit geëffend.”

 

Dat is een vreemde redenering van de minister, want hoe kun je nu zeggen dat nieuwe gascentrales de klimaatneutraliteit dichterbij brengen? Maar het is hoe dan ook precies het omgekeerde van wat Nijpels heeft geadviseerd. En Nijpels heeft er niet bij gezegd: let even op, want mensen zullen niet begrijpen dat de Belgen en de Duitsers de aanleg van gascentrales stimuleren en wij tegelijkertijd van het gas af moeten!

 

Het derde en laatste onderdeel van het Nijpels-akkoord zijn de zonnepanelen die het Gelderse landschap bedekken. Ga mee naar buiten allemaal, dan horen wij de wielewaal.

 

Maar die is er niet meer, want daar liggen nu de zonneweides. Zonder subsidie zijn die zonneweides niet rendabel.

 

Wat geen onderdeel was van het Klimaatakkoord was de optie kernenergie. Opmerkelijk, omdat de partij waar Nijpels partijleider van geweest is, de VVD, voorstander is van kernenergie. Het advies rept er zelfs niet over; de optie lag van het begin af aan niet op tafel, omdat die tafel een gesprek was tussen de fossiele energiesector en milieuorganisaties. Aan die tafels had niemand belang bij een technische oplossing, en de kernenergiesector was daarom niet uitgenodigd.

 

Windmolens

 

De gemeente Amsterdam wil voor 50 MW extra windmolens plaatsen, waarmee het totaal in het jaar 2030 op 127 MW zou komen (inclusief de molens die er al staan). Die extra windmolens leveren ongeveer 150 GWh per jaar, en dat is 1,25 procent van de 12.000 GWh die een standaard kernreactor oplevert; opgeteld bij wat er al staat leveren alle Amsterdamse windmolens 3 procent van wat een kernreactor levert. De ambitie van het Klimaatakkoord voor heel Noord-Holland komt uit een halve kernreactor. Van Ed Nijpels mag je misschien niet verwachten dat hij het verschil tussen mega en giga precies weet, maar daarom zou het verstandig zijn geweest als hij de concurrenten van zijn fossiele vrinden ook aan tafel had gehad.

 

Als Nijpels een kerel is, gaat hij niet zijn opvolger de pan uitvegen over de uitvoering van zijn onuitvoerbare plan, maar herneemt hij het, en komt terug met een plan zonder bossen verbranden, zonder ondoordachte gasuitstap, zonder windmolens op land, en mét klimaatneutraliteit.

 

Bron : Opinie-rubriek Ronald Plassterk, Telegraaf 6 aug. 2021