Wob-jurist: overheden houden bewust belangrijke documenten achter.

17-06-2022 12:22

Verschillende overheidsinstanties houden belangrijke documenten achter of 'vergeten' informatie openbaar te maken. Dat blijkt uit een interview met Ben van Hoek, die jarenlang politiekgevoelige Wob-verzoeken coördineerde bij de politie.

 

In NRC vertelt Van Hoek (65), die onlangs met pensioen ging, hoe binnen grote delen van de overheid wordt gedacht over Wob-verzoeken en transparantie.

 

Via een Wob-verzoek (Wet openbaarheid bestuur) kunnen burgers interne informatie van de overheid opvragen, zoals rapporten, brieven of notulen van vergaderingen. Vooral journalisten maken gebruik van de regeling. De wet is sinds dit jaar overgaan in de Wet open overheid (Woo).

 

Veel weerstand

Er is bij politie-eenheden veel weerstand tegen het openbaar maken van documenten, maar ook ministeries of gemeenten willen liever niet meewerken. Er werd tijdens vergaderingen zelfs gesproken over het 'kwijtraken' van gevoelige documenten.

 

Te belastend ….

 

Bron : Rtl-Nieuws

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5315367/overheid-niet-transparant-wob-verzoeken-informatie-achterhouden