Zorg-en vastgoedfraude in Almelo wordt (nu pas ?) aangepakt in het voorstadium met een eerste integriteitscheck als voorloper van een uitgebreider Bibob- onderzoek.

12-10-2020 08:28

Strijd tegen zorgcriminelen en witwassers in Almelo verhardt: ‘Waar komt je geld vandaan?’

ALMELO - Wie met verkeerde bedoelingen gebouwen wil kopen van de gemeente Almelo of subsidie aanvraagt voor zijn zorgorganisatie, dreigt vanaf nu sneller tegen de lamp te lopen. Ambtenaren halen de ‘goede bedoelingen’ vanaf nu bij de eerste aanvraag compleet door de mangel en letten extra scherp op aanvragen in de sectoren vastgoed en zorg.

 

Jeroen de Kleine 08-10-20, 08:01 Laatste update: 09:06

 

Ze zijn er echt: hondsbrutale criminelen die met droge ogen bij de gemeente aanschuiven om subsidie aan te vragen voor hun ‘zorgbureautje’. Het geld hebben ze zogenaamd nodig om een locatie voor beschermd wonen in te richten. In de praktijk komt het er op neer dat ze uiteindelijk weinig meer doen dan zorggeld voor kwetsbare cliënten opstrijken, om een dikke auto van te kopen of te vergokken in het casino.

 

Nooit klanten, torenhoge omzet

Wie aanklopt voor een vergunning­aan­vraag moet direct volledige openheid van zaken geven

 

Arjen Gerritsen, burgemeester

Dat laatste gebeurde in het verleden in Almelo al vaker. Anderen willen vastgoed in de stad kopen en daar een winkeltje of horecagelegenheid in vestigen. Daarna blijkt al gauw dat de onderneming vrijwel nooit klanten krijgt en toch een torenhoge omzet draait. De telefoonzaak of snackschuur is enkel opgezet als façade, om crimineel geld wit te wassen.

 

Meer dan zat

De gemeente Almelo is die mooie praatjes meer dan zat en haalt de teugels per direct strak aan. Tot nu kon de overheid dergelijke boeven meestal alleen aanpakken als het leed al geleden was, maar door dat achterafbeleid gaat een streep. Almelo wil vooral de malafide zorgbureaus er zo vroeg mogelijk uitpikken, voordat ze problemen veroorzaken waar kwetsbare mensen de dupe van worden.

 

„Wie aanklopt bij het stadhuis voor een vergunningaanvraag, hetzij voor de zorg, vastgoed, milieu of een nieuwe onderneming, moet direct volledige openheid van zaken geven over zichzelf of het bedrijf”, zegt burgemeester Arjen Gerritsen.

 

„Als het om de aankoop van een gebouw gaat, willen we weten waar het geld vandaan komt en wat ermee gaat gebeuren, want we moeten geen radertje zijn in een witwasmachine. Ons doel is om zo vroeg mogelijk een einde te maken aan dit soort ondermijnende criminaliteit.”

 

Opleiding voor ambtenaren

Strafrechtelijk verleden, financiële geheimen en gedragsgegevens moeten open en bloot op tafel. Ambtenaren krijgen nu een opleiding om de betrouwbaarheid van aanvragers te toetsen. Die toetsing komt standaard in de aanvraagprocedure voor vergunningen.

 

Bibob

Deze integriteitscheck is in feite een voorstadium van een uitgebreider Bibob-onderzoek. Deze wet geeft overheden in Nederland de mogelijkheid om te onderzoeken of een bedrijf of persoon wel eerlijk is. Ze kunnen daarvoor een beroep doen op het Landelijk Bureau Bibob.

 

Dat bureau licht bedrijven en personen compleet door. Op basis van de onderzoeksgegevens kan de gemeente besluiten een vergunning wel of niet toe te kennen.

 

Als de medewerker van de gemeente Almelo tijdens de check onraad ruikt, kan hij aansturen op een uitgebreider onderzoek. „We schakelen dus niet direct het landelijke bureau in”, zegt Gerritsen. „Dat traject kost namelijk flink wat tijd.”

 

Niet de eerste aanscherping

De aanscherping van de aanvraag is niet de eerste stap om criminele activiteiten vroeg te signaleren. In februari van dit jaar besloot de gemeente al om onder meer horeca, coffeeshops en speelautomatenhallen te verplichten om een exploitatievergunning aan te vragen. „Dat biedt ons de kans om ook de integriteit van die bedrijven door te lichten”, zegt de burgemeester daarover.

 

Dat de integriteitstoets nu een vast onderdeel wordt van de aanvraag is een logische volgende stap. „Voorheen konden we alleen een screening uitvoeren als er sterke vermoedens waren van verkeerde praktijken. Door er een standaardprocedure van te maken bij vergunningaanvragen vallen malafide ondernemers eerder op.”

 

Bron :Tubantia.NL

https://www.tubantia.nl/almelo/strijd-tegen-zorgcriminelen-en-witwassers-in-almelo-verhardt-waar-komt-je-geld-vandaan~a4b4ccb3/