Lege handen // Ongeveer een groep van een kleine driehonderd particulieren die hadden belegd in het Excellent Zorgvastgoed Garantiefonds (EZG) uit Deventer, blijven door het faillissement met lege handen achter.
Particuliere beleggers zien door faillissement hun spaargeld in rook opgaan
Een groep van zo'n driehonderd particuliere beleggers werd gedupeerd door het faillissement van een investeerder in zorg-vastgoed.
Een groep van een kleine driehonderd particulieren die hadden belegd in het Excellent Zorgvastgoed Garantiefonds (EZG) uit Deventer, blijven door het faillissement met lege handen achter. Na onderzoek door de curator blijkt dat er amper nog wat valt uit te keren. Het leed is groot: in veel gevallen zijn de gedupeerden particulieren die hun spaargeld hebben gebruikt om in te leggen.
Na de verkoop van twee bedrijfspanden in Zutphen en Terwolde zit er weliswaar 1,2 miljoen euro in de kas, maar nu de fiscus zich de afgelopen periode heeft gemeld met een claim van bijna zeven ton blijft er voor de investeerders amper nog wat over.
Dat blijkt uit het laatst gepubliceerde openbare faillissementsverslag van curator Jeroen Stekelenburg.
Obligaties te koop
Het in 2017 gelanceerde EZG hield zich bezig met onder meer aankoop en verhuur van onroerend goed voor de zorgsector. Beleggers konden hierin investeren door voor duizend euro een obligatie te kopen, waarbij ze een rendement van zeven procent werd voorgespiegeld.
In de meeste gevallen ging het om bedragen van duizend tot twintigduizend euro, met uitschieters naar boven. In enkele gevallen zelfs een ton of meer.
Argwaan
Het bedrijf ging op de fles toen een van de obligatiehouders, die een aanzienlijk kapitaal had geïnvesteerd, er geen vertrouwen meer in zag en samen met een andere belegger het faillissement had aangevraagd.
Van de in totaal 7,5 miljoen euro aan ingelegd geld was op dat moment nog maar enkele tonnen over. De twee panden - ooit aangekocht met het geld van de investeerders - bleken bij verkoop goed voor een miljoen euro. Fors minder overigens dan ervoor is betaald.
Bovendien bleek dat EZG niet alleen had geïnvesteerd in vastgoed voor de zorgsector. Zo waren er in het pand in Terwolde namelijk illegaal Oost-Europese arbeidsmigranten ondergebracht.
Beperkte uitkering
Curator Jeroen Stekelenburg meldt in zijn verslag dat de groep van 293 schuldeisers - met name beleggers - op termijn een uitkering kan verwachten, maar dat die door de vordering van de Belastingdienst uiterst beperkt zal zijn.
Er wordt nog nader onderzoek gedaan of de claim van de fiscus terecht is. Mocht die inderdaad kloppen, dan krijgen de investeerders circa vijf procent van hun geld terug. Ofwel: vijf euro van elke ingelegde honderd euro.
Blijkt de vordering van de Belastingdienst onterecht, dan kan die nog oplopen naar veertien procent, zo heeft de curator becijferd.
'Geen rechten aan ontlenen'
De curator heeft zijn opmerking in het verslag overigens wel voorzien van een disclaimer. Zijn inschatting is op basis van de huidige stand van zaken. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend, zo waarschuwt hij op voorhand.
De curator heeft onderzoek gedaan naar de bestuursaansprakelijkheid door de (voormalig) bestuurders van het bedrijf. Wanneer er sprake is van zogenoemd onbehoorlijk bestuur kan een curator via een civiele procedure een bestuurder van een bedrijf privé aansprakelijk stellen en zo de financiële schade proberen te verhalen. Onduidelijk is nog of dat hier gaat gebeuren. "Ik wil mijn bevindingen eerst bespreken met de rechter-commissaris en ga hier niet op vooruitlopen", aldus Stekelenburg in een mondelinge toelichting.
Lening van bedrijf
Tijdens zijn onderzoek ontdekte de curator dat een oud-bestuurder drieduizend euro van het bedrijf had geleend. Nadat een eerste poging om dit geld terug te betalen op niets uitliep, spande de curator een procedure aan. Toen de bestuurder tijdens de rechtszaak niet kwam opdagen, werd hij bij verstek veroordeeld.
Uiteindelijk werd met de oud-bestuurder een regeling getroffen om 4.500 euro terug te betalen, inclusief rente en andere kosten. Dat zou gebeuren door maandelijks 375 euro over te maken. Maar al na twee keer stokte de betaling.
De curator schrijft in zijn verslag dat wanneer de betalingen uitblijven, hij het privéfaillissement van de oud-bestuurder zou aanvragen. Intussen heeft de voormalig bestuurder alsnog aan afspraken voldaan en is de betaalachterstand ingelopen.
Bron : RtvOost.nl